Actueel

Nieuws

Coalitiemeter: meer transparantie in de politieke arena

Winnaars, verliezers, tweestrijd. Het zijn de termen die het nieuws rondom de aankomende verkiezingen domineren. Democratie als een wedstrijd, waarbij de winnaar er vandoor gaat met de beker en de verliezer naar huis gaat met niets. Het verhoogt de entertainmentwaarde van de verkiezingen natuurlijk, maar in werkelijkheid zit het net even anders. In Nederland hebben we namelijk een meerpartijenstelsel en delen de partijen de politieke macht. Partijen die regeren moeten samenwerken in een coalitie.

Logo van Coalitiemeter

Wie de peilingen volgt heeft vast ook opgemerkt dat het waarschijnlijk extra moeilijk zal worden om een stabiele coalitie te vormen. Waar het 20 jaar geleden heel normaal was dat twee à drie partijen samen meer dan 75 zetels haalden, is het deze verkiezingen niet geheel ondenkbaar dat er vijf partijen nodig zijn voor een meerderheid. En elk van die partijen heeft een wensenlijstje en elk van die partijen zal iets moeten inleveren. Maar wat betekent dat voor de kiezer? Die weet immers vooraf niet of en in welke coalitie de door hem gekozen partij zal deelnemen. Niet ieder punt dat jij belangrijk vindt, zal evenveel slagkracht hebben in een coalitie. Het is een bekend effect van het systeem, maar in de partijprogramma's en tijdens de verkiezingscampagnes zeggen partijen vooral wat zij willen en niet wat ze denken te realiseren in een coalitie.

Schermafdruk van de Coalitiemonitor website

Het is om die reden dat ik in 2010 startte met de website http://www.coalitiemeter.nl. De website maakt het mogelijk om op basis van peilingen de haalbaarheid van een coalitie te bepalen. Bij de verkiezingen in 2010 en 2012 werd Coalitiemeter regelmatig bezocht en bracht daarmee transparantie en inzicht in welke coalitie je mogelijk kon verwachten. Nu, in 2017, is Coalitiemeter terug met een geheel vernieuwde website, met meer informatie en een betere gebruiksvriendelijkheid. Je kunt zelf interactief analyses doen en je ziet direct hoe haalbaar de coalitie is op basis van peilingen, zetels in de Eerste Kamer en de overeenkomstigheid bij stemmingen in de Tweede Kamer. Ook laat Coalitiemeter nu zien waar het allemaal om te doen was: waarover zijn de partijen het eens en waarover zijn ze het oneens. Het zorgt ervoor dat je geen onredelijke verwachtingen hebt over je keuze bij de verkiezingen.

Een selectie van verschillende partijen in de Coalitiemonitor

QDelft heeft een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van deze nieuwe versie van Coalitiemeter. Naast de sessies om conceptueel mee te denken, heeft Kalina Hristova de identiteit van Coalitiemeter een prachtig nieuw gezicht gegegeven en heeft Frank Verkade het interactieontwerp naar een professioneel niveau getild. Deze kundige invloed heeft ervoor gezorgd dat Coalitiemeter een professioneel uiterlijk heeft en daardoor meer dan ooit gebruikt wordt. Sinds het ingebruiknemen van de nieuwe site is het bezoek verviervoudigd.

Neem dus zelf een kijkje op http://www.coalitiemeter.nl, doe je eigen analyse en tweet de coalitie die je graag zou zien of die je denkt dat het gaat worden. Want hoewel onze democratie geen wedstrijd is, mag het best een beetje leuk zijn.

Volg coalitiemeter ook via Twitter en Facebook.

Dennie Bastiaan (Tellick), 19-02-2017

Dennie Bastiaan is freelance software architect, oprichter en eigenaar van Tellick, en de bedenker van coalitiemeter. Dennie is gespecialiseerd in app en webdevelopment gebaseerd op diverse .NET technologieen. Naast het ontwikkelen van software houdt hij zich bezig met het begeleiden van bedrijven op het gebied van code reviews, architectuur reviews en teamontwikkeling.

Onderwerpen: Nieuw project, coalitiemeter, verkiezingen, samenwerking