Actueel

Nieuws

Het CBS en visualisaties

Wie aan het CBS denkt, denkt aan statistiek en cijfers, veel cijfers. Die cijfers worden aan het publiek getoond met onder meer datavisualisaties op cbs.nl. De diagrammen in huidige vorm (t/m januari 2016) waren toe aan vernieuwing op gebied van gebruikte techniek en user experience. Daarbij was het wenselijk om meer consistentie tussen de grafieken aan te brengen. We hebben deze opdracht opgepakt met een multidisciplinair team: Carola Venema-Koeken (deelprojectleider en tester), Melvin van Oosten (grafisch designer en UX), Marjolein Terhaard (ontwikkelaar) en Lourens Dijk (ontwikkelaar). De opdracht was eenduidig: de meest belangrijke visualisaties omzetten in HTML5. De keuze voor gebruik van externe bibliotheken bleek beperkt. Bij het CBS wordt al met Highcharts en Highmaps ontwikkeld en de licenties zijn al afgekocht. We hebben D3.js en andere interessante 3rd parties dus niet gebruikt. Niet erg want Highcharts is goed gedocumenteerd. Highmaps heeft ook een goede API-beschrijving, maar nog weinig stackoverflow best practices. Dat betekent zelf veel uitzoeken.

Ook al is de opdracht eenduidig, toch is het project veelzijdig. Voor elke visualisatie moet eerst bedacht worden in welke vorm de data het beste aangeleverd kan worden. Wij hebben voor alle grafieken een JSON schema opgesteld en de CBS experts vullen ze met ‘echte’ data.

De data is soms ruimtelijk, soms beschrijvend, maar ook vaak gewoon arrays vol met cijfers. Twee visualisaties maken gebruik van OData. We halen bijvoorbeeld data op van levensmiddelen op twee momenten in de tijd, denk aan maart 2009 en mei 2015. We vergelijken de prijsstijgingen van alle producten, nemen wegingscoëfficiënten in ogenschouw en maken dan top vijf lijsten van grootste stijgers en dalers. Het is de ambitie van het CBS om alle visualisaties door middel van OData doen, dat werkt prettig.

Bij een andere visualisatie maken we gebruik van een kaart component en laten zo de economische indicatoren zien van Europa. Natuurlijk is de kaart interactief. Ook een interessante is de bevolkingsteller.  Bij het CBS kunnen ze tot op de seconde nauwkeurig inschatten wat de stand van de bevolking is in Nederland. Wij zorgen ervoor dat de stand van de grote teller elke vijf seconden wordt ververst. 

We hebben nu in totaal 13 visualisaties gemaakt (waaronder ook: de resterende levensverwachting en de conjunctuurklok). Bij het CBS zijn ze zeer tevreden. Dit project is succesvol als gevolg van een mix van de volgende ingrediënten: de goede samenwerking met het CBS, de aanvulling van elkaar binnen het team, de gebruikte technieken en natuurlijk de mooie resultaten.

Wil je meer weten over Highmaps, Highcharts, OData of wil je nu al even naar de verschillende visualisaties kijken, neem dan gerust contact met ons op. Of kijk op www.cbs.nl

CBS visualisatie

Onderwerpen: Highcharts, Highmaps, CBS, visualisaties, OData