Actueel

Nieuws

Informatie omtrent ransomeware-besmettingen

Onlangs is er een grote activiteit van pogingen tot ransomware-besmettingen waargenomen, waarbij vooral het buitenland is getroffen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt in Nederland voor het gevaar van besmetting door ransomware. NCSC geeft aan dat er nog geen meldingen bekend zijn die duiden op een toename van besmettingen met ransomware in Nederland.

Deze “ransomware” is een soort computervirus dat bestanden op de pc of in het netwerk ‘gijzelt’. De bestanden worden versleuteld waarna er vervolgens geld wordt gevraagd om de bestanden te ontsleutelen en vrij te geven. Op 12 mei 2017 is de ransomware verspreid onder de naam “WannaCry” en zorgt inmiddels wereldwijd voor problemen bij diverse organisaties.

Wat doet QDelft?

QDelft zorgt voortdurend dat er securitymaatregelen worden getroffen om de beveiliging van onze netwerken te optimaliseren en te voorkomen dat de dienstverlening aan onze klanten in gevaar komt. De maatregelen betreffen onder meer de maandelijkse updates van onze systemen zodat we altijd met de laatste versies werken. Daarnaast worden hoge prioriteit veiligheidsupdates zo snel mogelijk toegepast. De NSA lek, waar de WannaCry software gebruik van maakt, is op onze systemen vorige maand met de Microsoft Patches gedicht. 

Wat kunt u doen?

We adviseren om altijd de laatste updates voor uw systemen te installeren. Open geen e-mails of bijlagen van niet-vertrouwde afzenders. Om mogelijke beveiligingsrisico’s naar boven te halen voor uw applicatie of als u de beveiliging niet vertrouwt, kunnen wij voor u op aanvraag een veiligheidsscan uitvoeren, waarbij kwetsbaarheden aan het licht worden gebracht. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Onderwerpen: Ransomeware, ransomeware-besmettingen, NCSC