Actueel

Blog

Internet of Things

Het is momenteel een trending topic: The Internet of Things, ook wel IoT genoemd. Veel IT-bedrijven zijn aan het onderzoeken hoe zij IoT kunnen implementeren in hun huidige aanbod om zo op deze golf mee te kunnen surfen. Je hebt de term daarom vast weleens voorbij horen komen, maar wat houdt het concreet in? In dit artikel werpen we een blik op de betekenis van IoT. Waarom steekt deze ontwikkeling juist nu de kop op en wat moeten we er binnen software-development mee?

De mogelijkheden van Internet of Things

Onderhand zijn vrijwel alle personal computers en laptops met elkaar verbonden. Daar komt nog eens bij dat je een computertje in je broekzak draagt die in verbinding staat met het internet. Op deze manier kunnen we makkelijk met elkaar communiceren of bijvoorbeeld bestanden uitwisselen. Het ‘internet der dingen’ voegt hier nog een extra laag aan toe, namelijk: het makkelijker maken van de communicatie met gebruiksvoorwerpen. Zo kun je bijvoorbeeld vlak voordat je naar huis gaat, alvast de thermostaat omhoog draaien zodat je woonkamer lekker warm is zodra je thuiskomt of laat de wasmachine jou door middel van een bericht weten dat de was klaar is.

In dit geval ligt de nadruk op het verbinden van ‘dingen’ (things) met het internet en het op een slimme manier inzichtelijk en toegankelijk maken van de werking. Oftewel, de focus ligt op het registeren van omgevingsparameters door middel van sensoren en het (de)activeren van functionaliteiten door middel van actuatoren. Dergelijke producten zijn al lang en breed op de markt waaruit we kunnen concluderen dat we reeds in het Internet of Things-tijdperk leven.

De drijvende kracht achter deze evolutie is de ontwikkeling van steeds kleinere en goedkopere microcontrollers (de wet van Moore) met onder andere geïntegreerde wifi chips. Dit maakt het incorporeren van dergelijke hardware in bestaande machines en producten steeds makkelijker. Daarnaast zien we de afgelopen tien jaar een toename in sneller internet met een betere dekking. Deze ontwikkelingen hebben tot gevolg dat verbonden producten beter tot hun recht komen en het gebruiksgemak ervan wordt verbeterd, waardoor de populariteit toeneemt.

Bij het ontwikkelen voor IoT bevinden zich voornamelijk uitdagingen op het gebied van samenwerking tussen hardware en software. Bij QDelft zijn we gespecialiseerd in het uitwerken van maatwerksoftware. We zijn aangewezen op de wensen van onze klanten en dus moet er vanuit hen behoefte zijn aan het inzetten van technieken op dat gebied. Maar waar liggen dan de kansen voor maatwerksoftwareontwikkelaars?

De mogelijkheden van Internet of Everything

Sinds een jaar of twee wordt er over een nieuwe trend gesproken: The Internet of Everything (IoE). Ondanks dat meningen verschillen over de daadwerkelijke invulling van deze vakterm en het verschil met IoT, kunnen we met zekerheid concluderen dat IoE logischerwijs voortvloeit uit IoT. Naast ‘dingen’ vallen nu ook ‘mensen’, ‘processen’ en ‘data’ onder deze terminologie. Het netwerk wordt meer zelfbewust en kan betekenis geven aan sensordata en informatiestromen. Mijn favoriete analogie over het verschil tussen IoT en IoE komt van Dorothy Shamonsky: IoT is als een kind dat zijn ouder vraagt: “Mag ik pony? Ik zag er één in de aanbieding voor maar 100 euro!” IoE begrijpt net als de ouder van het kind dat de aanschaf van een pony grotere consequenties heeft dan alleen de aanschafwaarde. De pony moet regelmatig gevoerd worden, er moet een verblijf komen voor de pony en ook de veearts zal betaald moeten worden.

Zoals je zult begrijpen ligt de focus bij Internet of Everything meer op de interconnectie tussen apparaten, zonder tussenkomst van de mens. Een slimme koelkast kan detecteren dat de melk bijna op is en jou daar een mailtje over sturen. Echter, als de koelkast toch verbonden is met het internet, kan het de melk net zo goed zelf bestellen bij de webwinkel van de lokale supermarkt. De focus van deze ontwikkeling ligt inmiddels niet meer op de samenwerking tussen hardware en software maar op de analyse van data en het op elkaar aansluiten van verschillende protocollen.

Kansen

Hier ligt een kans voor ons als maatwerksoftwareontwikkelaars, want in veel gevallen doen we dit al. Het op elkaar aansluiten van bestaande platformen via bijvoorbeeld REST API’s en het vertalen en integreren van bestaande standaarden, is niets nieuws. Het openstellen van een platform voor de wasmachine van de buren is echter wel iets waar je wellicht niet eerder over had nagedacht. Ook het analyseren van grote datastromen met behulp van machine learning voor bijvoorbeeld sentiment-bepaling kan van grote waarde zijn. Zo zou je via sociale media in één oogopslag eerlijke en alomvattende feedback kunnen ontvangen bij de lancering van een nieuw platform.

Een dergelijke sentiment-analyse is reeds realiteit door gebruik te maken van Microsoft’s Cognitive Services zoals de Text analyser API. En ondanks dat het nu nog voorbarig lijkt om rekening te gaan houden met alle apparaten die potentieel straks je applicaties gaan benaderen, lijkt de kans groot dat de programmatuur en architectuur die hier nu al op inspelen, eerder vroeger dan later zijn vruchten zullen gaan afwerpen.

What’s next?

Voor meer inzicht op het gebied van Internet of Things raad ik je de lezing van James Whittaker (Microsoft) ten zeerste aan: https://www.youtube.com/watch?v=ci4kbCmEmOI

Onderwerpen: Internet of Things, Internet of Everything, interconnectie