Actueel

Blog

Microsoft ♥ Linux

Microsoft is sterk aan het veranderen, dat was wel duidelijk op Microsoft’s Build conferentie voor ontwikkelaars. In het bijzonder de nadrukkelijke aanwezigheid van Linux is opvallend. De nieuwe Linux containerspecialist Docker was prominent aanwezig en Red Hat stond zowaar op het hoofdpodium.Build sketchnote

In voorbije dagen kon Microsoft leunen op de dominante positie van Windows en Office op de PC. Maar tijden veranderen, in de back-end concurreert Microsoft stevig met Linux en Java. Met Windows 10 probeert Microsoft de PC vast te blijven houden, maar bij telefoons en tablets speelt ze geen rol van betekenis ten opzichte van Google met Android. Alleen Apple kan goed meekomen met dat succes, alhoewel ook Apple haar initiële leidende positie heeft moeten afgeven. Wie groot gaan worden bij Internet of Things valt nog te bezien, maar daar gaat ook veel gebeuren. Daarmee is aan de front-end nu eerder een divergentie dan een consolidatie aan de gang.

Voor een breed bereik over devices moet of een webapplicatie of aparte apps voor Windows, Android en IoS gemaakt worden. Een webapplicatie kent nog behoorlijke beperkingen en verschillende apps bouwen is een ontwerptechnische nachtmerrie. Aan de ene kant zie je webapplicaties steeds geavanceerder worden met cliënt side JavaScript frameworks. Aan de andere kant blijven ‘echte’ front-end apps nodig om alle mogelijkheden aan de front-end te benutten, hoewel bij Windows 10 de grens tussen webapplicatie en cliënt applicatie al begint te vervagen.

Een logische reactie op een veelheid aan ‘front-end’ apparaten is dat de front-end apps voor die apparaten relatief simpel worden gehouden en gebruik wordt gemaakt van centrale services in de back-end. Dat is de enige manier om enigszins beheersbaar software te realiseren en onderhouden die beschikbaar is voor zo’n divers palet aan cliënts. Voor zowel complexere webapplicaties als back-end services voor cliënt applicaties spelen centrale servers een belangrijke rol.

Linksom of rechtsom: servers gaan steeds belangrijker worden en daar gaan de ontwikkelingen nu hard met een verschuiving naar de cloud. Amazon had goed gezien dat hosting van servers veel beter geautomatiseerd kan worden. Amazon deed zijn trademark trucje: pak een versplinterde markt, automatiseer en optimaliseer het werkproces en druk alle (kleine) concurrenten uit de markt. En zo geschiedde, Amazon floreert in de cloud en oude hosting partijen worstelen.

Microsoft (en Google) zagen dat gebeuren, maar zien natuurlijk ook het belang van de serverkant ten koste van hun eigen cliënts. En als het in toenemende mate makkelijk wordt om van cliënt te wisselen, dan is het natuurlijk zaak een stevige vinger in de pap te hebben aan de serverkant. Dus zowel Microsoft als Google moeten mee. Voor Microsoft gaat het niet lukken om een belangrijke speler te worden aan de serverkant als je Linux links laat liggen. Dus ook volle support voor Linux. Het is belangrijker dat klanten servers hosten in Azure dan dat ze Windows servers gebruiken. En met succes, want momenteel is Microsoft na Amazon de duidelijke nummer twee.

Maar Microsoft heeft nog een kaart om uit te spelen, en dat is Visual Studio en Microsoft .Net. Beide producten zijn behoorlijk populair ondanks dat ze gebonden zijn aan Windows. Daar zit een grote kans voor Microsoft om veel groter te worden in ontwikkeltools. Door los te laten dat Visual Studio en .Net Windows-only zijn en vol in te zetten op server-support voor Linux en cliënt support voor iOS en Android kan Microsoft een uniek ontwikkelplatform creëren dat helemaal klaar is voor enerzijds de cloud en anderzijds de explosie van devices.

Zie hier de aankoop van Xamarin voor ondersteuning van iOS en Android en de samenwerking met Red Hat voor ondersteuning van .Net op Linux. Dit is een duidelijke commitment van Microsoft richting een echt multi-platform ontwikkelomgeving. Hetzelfde doet Microsoft met SQL Server en Office, in hun respectievelijk velden al sterke spelers. Ook deze applicaties maakt Microsoft multi-platform. Zo maakt Microsoft zijn ecosysteem van producten veel meer open en geeft het zijn sterke producten de kans te groeien zonder afhankelijk te zijn van het ‘eigen’ platform Windows. Het worden nog interessante tijden voor Microsoft ontwikkelaars…

Onderwerpen: Build, Microsoft, Microsoft Build, Linux