Actueel

Nieuws

Microsoft Tech Summit Amsterdam

Op 28 en 29 maart vond in Amsterdam de Microsoft Tech Summit plaats. Het congres wordt door Microsoft omschreven als: “Build your cloud skills with the latest in Azure and Microsoft 365 at a free, technical learning event for IT professionals and developers”.

Dat het congres dit jaar gratis was maakte dat ik bij aanvang wat huiverig was voor een opgeklopt marketingfeestje. Deze angst bleek ongegrond vooral de breakout sessions waren heel inhoudelijk.

In de key-note viel mij op dat Microsoft heeft nagedacht over welk gedeelte van de beroepsbevolking nog weinig met haar producten werkt. Zij noemen deze groep Firstline workers, denk hierbij aan detailhandel medewerkers, verpleegkundig personeel, bouwvakkers etc. Deze groep zit niet dagelijks achter een pc en daarom zit er in Office 365 nu een app Staffhub die firstline workers op hun telefoon kunnen gebruiken. Het idee is dat medewerkers via deze app bijvoorbeeld een roosterplanning kunnen maken en diensten kunnen wisselen met collega’s. Zaken die nu nog vooral via Excel en WhatsApp worden gedaan. Door alles te integreren zorg je dat alle informatie voor iedereen up-to-date blijft. Bij de breakout sessie over Staffhub bleek uit de vragen van het publiek dat de app nog volop in ontwikkeling is. Als een medewerker in de app een dienst ruilt met een collega dan wordt bijvoorbeeld de outlook agenda nog niet automatisch bijgewerkt.

De leukste sessie van het congres vond ik Ethical Hacking with the NinjaCat, de spreker Milad Aslaner presenteerde met erg veel humor gekoppeld aan grote kennis van zaken. Aan de hand van drie grote virusuitbraken legde hij uit welke gevaren er online op de loer liggen. Nieuw voor mij was dat Microsoft de kracht van de cloud en machine learning inzet om virusuitbraken vroegtijdig op te sporen en te neutraliseren. Milad was er eerlijk over dat 100% veiligheid niet kan worden gegarandeerd, maar dat goede beveiliging in combinatie met snelle opsporing de best haalbare oplossing is.

In de sessie over severless computing with Azure was er uitgebreid aandacht voor Azure Functions. De mogelijkheid om een bepaalde zware methode in de cloud te laten draaien, zodat ze niet jouw eigen servers belasten. Dit kan ervoor zorgen dat jouw applicatie met een kleine ingreep gelijk beter  schaalbaar wordt. Misschien ook een manier om bij een klant die angst voor de cloud heeft langzaam over de streep te trekken. Door eerst een klein onderdeel in de cloud te laten draaien zodat de klant aan het idee kan wennen.

Geen marketing bij de sessie Using the microsoft AI platform. Seth Jurez was er duidelijk over: machine learning is gewoon wiskunde. Voor we het wisten zaten we midden in een college lineaire algebra. De cognitive sevices die in de cloud beschikbaar zijn maken het mogelijk om snel en eenvoudig een beetje AI in jouw applicaties toe te passen. Zo kan je bijvoorbeeld bij het uploaden van plaatjes gebruik maken van een sevice die de adult/racy waarde van een afbeelding bepaalt. Op die manier kun je voorkomen dat een afbeelding met geweld of te veel bloot worden geüpload.

De Tech Summit was zeer de moeite waard, veel goede sessies en ook de mogelijkheid om aan het einde van de dag vragen aan de sprekers te stellen, maakte het tot een leerzaam congres. Tot slot niet onbelangrijk de lunch was goed verzorgd! Hier kwamen wij nog een oude bekende tegen.

Collega's Tech Summit

 

 

Onderwerpen: Microsoft, Microsoft Tech Summit, Tech Summit, events