Actueel

Nieuws

QDelft bezoekt Microsoft Ignite 2016 in Atlanta

Van 25 tot 30 september organiseerde Microsoft Ignite 2016 in Atlanta, de opvolger van de TechEd’s uit het verleden. Ik was één van de 8 uitverkorenen bij QDelft die deze conferentie mocht bezoeken en in velerlei opzichten was het een kennismaking met een andere wereld.

Om te beginnen is daar natuurlijk het land USA zelf, dat op bepaalde terreinen heel andere opvattingen en gewoontes heeft dan wij in Nederland. Een douanebeambte of überhaupt een ‘official’ (iemand met een loket of stempel) is veel minder toegankelijk dan wij gewend zijn, terwijl de Amerikanen die je op straat of in een restaurant spreekt zonder uitzondering allemaal bijzonder vriendelijk en geïnteresseerd zijn. Aan dat laatste zou ik goed kunnen wennen.

Het tweede opzicht was de omvang van het evenement. In 2010 was ik zelf behoorlijk onder de indruk van de TechEd, toen gehouden in Berlijn, met ruim 5.000 bezoekers. In Atlanta waren dat er 22.000. Concreet betekent dit dat er veel (!) presentaties waren in veel (!) zalen en zaaltjes die behoorlijk ver uit elkaar lagen in het immense congres center van Atlanta.

De grote afstanden zorgden met name de eerste dag voor wat logistieke uitdagingen. Zo bleek een zorgvuldig vooraf opgesteld congresprogramma opeens een stuk minder handig als twee opeenvolgende presentaties in verschillende uithoeken van het congres center werden gegeven. Maar na enkele dagen werd iedereen handiger in het logisch samenstellen van een dagprogramma. Voor de conditie was dit alles wel goed: mijn persoonlijke stappenteller meet op een normale dag zo’n 5.000 stappen, maar in Atlanta was dat gemiddeld 15.000. Ik heb dus elke dag zo’n 10 kilometer extra gelopen.

In het derde opzicht waarin we in een andere wereld belandden was de wereld die Microsoft zelf creëert en die samengevat kan worden met één woord: Cloud. Waar Microsoft vroeger nog zwaar leunde op Windows en Office is dat nu geheel vervangen door diensten in de Cloud. Hierbij volgt Microsoft een slimme koers, namelijk om veel gebruikte diensten als een bouwsteen open te stellen voor al haar producten.

Een voorbeeld is PowerBI dat een gebruiker in staat stelt om zelf interactieve dashboards samen te stellen, of de bouwsteen die neurale netwerken beschikbaar stelt en die je vervolgens in allerlei Microsoft producten kunt delen. Een dashboard gemaakt in PowerBI kan eenvoudig gedeeld worden in PowerPoint, Excel of SharePoint. Maar die Microsoft producten gebruiken zelf inmiddels ook deze bouwstenen van PowerBI voor eigen dashboards. Zo liet Satya Nadella (CEO van Microsoft) zien hoe hij in Outlook 2016 zijn eigen vergadergedrag kon analyseren met prachtige grafieken en zelfs prognoses. Misschien niet allemaal nuttig, maar wel indrukwekkend om te zien.

Veel verhalen over Azure, waarbij natuurlijk vooral succesverhalen klonken, maar waar ook werd benadrukt dat het inrichten van een Azure-omgeving niet onder dezelfde voorwaarden moet gebeuren als het inrichten van een ‘ouderwets’ datacenter.

Mooi waren ook de presentaties van klanten van Microsoft die wel heel enthousiast waren over de Microsoft-producten, maar die eigenlijk liever vertelden over het domein waarop die producten worden ingezet. Een presentatie van een autotechnicus uit de NasCar-races was daar een goed voorbeeld van. Dus niet alleen de diepte in, maar ook veel vertellen over toepassingsgebieden. Daarmee was Ignite dus ook uitermate geschikt voor de minder technische Q’ers.

Verder viel op dat Microsoft er tegenwoordig voor kiest om – heel 21e eeuw en heel anders dan vroeger – alle sources open te stellen en ook zoveel mogelijk andere platforms te ondersteunen dan die van Microsoft zelf. .NET Core en Visual Studio Code maken het mogelijk om .NET applicaties voor bijvoorbeeld Linux te ontwikkelen, iets dat niet zo lang geleden nog ondenkbaar was. Bij sommige presentaties werd zelfs verteld dat een bepaalde app alleen voor iOS ontwikkeld was....

Op de voorlaatste avond stond een groot sociaal evenement gepland. Het Centennial Olympic Park in Atlanta was gereserveerd voor de Ignite-bezoekers en was omgebouwd tot een groot ‘Summer Camp’. Bezoekers konden deelnemen aan allerlei activiteiten, van het type touwtrekken, skippyballen, rodeo-stier, karaoke (met live band), levend tafelvoetbal etc. Ook waren op verschillende plaatsen tenten opgesteld waar gegeten kon worden.

Alles bij elkaar was Ignite behoorlijk indrukwekkend en ook inspirerend. Nu zal het de kunst zijn om zoveel mogelijk van de kennis van Ignite toe te passen in ons dagelijkse werk bij QDelft.

QDelft medewerkers tijdens het Microsoft Ignite congres

Sfeerimpressie tijdens een van presentaties op Microsoft Ignite 2016

Presentatie van Satya Nadella, CEO van Microsoft

Onderwerpen: Microsoft Ignite, Microsoft, Ignite