Actueel

Blog

React Amsterdam 2018

Op vrijdag 13 april vond de grootste React conferentie van de wereld plaats: React Amsterdam. Met 1.200 bezoekers was het uitverkocht. Opvallend was dat ongeveer de helft van de bezoekers vanuit het buitenland gekomen was, sommigen zelfs van buiten Europa. Er hing een relaxte ontspannen sfeer en iedereen leek er zin in te hebben. Leuke details: zowaar gezellige mobiele wc’s en een standje met echt goede koffie.

Het was strak georganiseerd. Meestal is er een volksverhuizing van de bezoekers van sessie naar sessie. Nu kon het publiek echter blijven zitten en roteerden de sprekers. Met twee zalen en twee tracks was dit dan ook prima te doen. De sessies duurden maar een half uur, dus de sprekers waren gedwongen om in korte tijd hun informatie over te brengen.

De eerste track over React Native was in de kleine zaal. Daar kon je sessies bijwonen over Controlling Smart Homes with React Native en over het gebruik van Virtual en Augmented Reality. Deze technieken liggen nu allemaal binnen handbereik. Bij de andere track over 'gewone’ React in de grote hal waren sessies over het concept van Reactive programming, de nieuwe features van React 16 en over D3: een techniek waarmee je heel makkelijk data kunt visualiseren in grafieken.

Eén van de leukste sprekers was Kristijan Ristovski (‘Kitze’) over React State Management in a GraphQL Era. Het plezier dat hij had om daar te spreken straalde ervan af. Zijn boodschap was duidelijk: “GraphQL is the thing that’s eventually going to replace REST, but you keep telling yourself you don’t need to learn it.” Misschien toch maar eens meer gaan uitzoeken over GraphQL...

Zoals ook al eerder werd vermeld op onze website, kreeg onze QDelft collega Almero Steyn de kans om een lightning talk te houden tijdens React Amsterdam. Hij vertelde hoe je je React webapplicatie bruikbaar en toegankelijk kunt maken voor iedereen: ook voor mensen die van een screenreader of toetsenbord afhankelijk zijn. Dus gooi die muis weg en probeer je hele webapplicatie met je toetsenbord te bedienen. Lukt dat niet dan zijn er mensen die je website simpelweg niet kunnen gebruiken. Kortom, een heldere en geslaagde talk van Almero, waar de meesten van ons waarschijnlijk nog veel van kunnen leren.

Op de website van Almero kun je meer vinden over toegankelijke webapplicaties.

  

Onderwerpen: React, toegankelijkheid, Almero Steyn, GraphQL