Actueel

Nieuws

Schoolleidersregister VO aanwezig op VO-Congres

Donderdag 29 maart jl. vond het VO-Congres plaats in Nieuwegein. Dit jaarlijkse congres wordt georganiseerd voor bestuurders, schoolleiders en docenten in het voortgezet onderwijs. Het thema dit jaar was ‘In de versnelling’, waarbij er met elkaar onderzocht werd hoe de ingezette beweging naar eigentijds onderwijs van de afgelopen jaren met nog meer kracht, focus en tempo voortgezet kan worden.

Tijdens het congres was er voor de bezoekers een gevarieerd programma met diverse lezingen en
35 workshops.

Bij de plenaire opening hield Paul Rosenmöller een jaarrede waarin hij inging op de uitdagingen waar de sector de komende jaren voor staat. De opening werd afgesloten met een keynote van hoofdspreker prof. dr. Herman Pleij. De dagafsluiting werd verzorgd door komiek en meesterverteller Freek de Jonge.

Logo SRVO

Deelname SRVO  
Op het congres was SRVO prominent aanwezig. Tijdens het congres verzorgde de stichting tweemaal de workshop ‘DNA van het teamleiderschap’. Daarnaast stond SRVO met een mooie stand op de informatiemarkt. In de stand hingen twee grote borden van een portfolio- en netwerkpagina waaraan SRVO – samen met QDelft – de afgelopen maanden met veel plezier aan heeft gewerkt. Beide pagina’s worden bij de volgende release in juli a.s. onderdeel van het vernieuwde register.

Naast netwerken en zichzelf laten zien was een ander doel tijdens het congres om schoolleiders in te schrijven in het register.

QDelft en de ontwikkeling van SRVO
In opdracht van CIBG ontwikkelt QDelft het register voor de Stichting Schoolleidersregister VO (SRVO). Het Schoolleidersregister VO is een initiatief van, voor en door de beroepsgroep. De directie en het bestuur bestaan dan ook geheel uit schoolleiders.

Het register bestaat nu bijna 2 jaar en is inmiddels uitgegroeid tot een krachtig netwerk voor schoolleiders. Ook is het register een platform waarin schoolleiders hun scholings- en professionaliseringsactiviteiten kunnen bijhouden. Hiermee wil het Schoolleidersregister VO de kwaliteit en de status van het beroep waarborgen. Ook biedt het register mogelijkheden om collega-schoolleiders te vinden of om experts te vinden voor onderwijs gerelateerde zaken.

Onderwijs is voortdurend in ontwikkeling. SRVO als organisatie is ambitieus en ‘reist’, samen met schoolleiders, naar het onderwijs van de toekomst. Tijdens deze ontdekkingsreis heeft SRVO de schoolleiders nodig om gezamenlijk de beroepsgroep sterker te maken.

QDelft is sinds 2015 bezig met de ontwikkeling van het register. De afgelopen maanden heeft met name in het teken gestaan van de doorontwikkeling van het register met onder meer de volgende functionaliteiten:

  • BRIN-webservice: m.b.v. een automatische koppeling met DUO worden de BRIN-gegevens in de SRVO-database up-to-date gehouden;
  • Reminder e-mails naar schoolleiders die hun inschrijving nog niet voltooid hebben;
  • Jaarlijkse e-mail naar schoolleiders met de vraag om de juistheid van hun gegevens te controleren;
  • Een portfoliopagina waarop de schoolleider binnenkomt na het inloggen. Deze pagina laat niet alleen informatie over de ontwikkeling van de schoolleider zien, maar kent ook een voortgangsmeter voor de hoeveelheid ingevulde gegevens en een ‘drie stappen plan’ om een nieuwe gebruiker snel op weg te helpen om zijn profiel in te vullen. Tevens kan de gebruiker zijn eigen omslagfoto en motto instellen en kunnen doelen en expertises apart toegevoegd worden waarbij ook thema’s uit de kennisbasis gekozen kunnen worden;
  • Netwerkpagina: In deze omgeving worden alle geregistreerde schoolleiders opgenomen, i.p.v. alleen de schoolleiders met gedeelde doelen of expertises. Ook zijn visitekaartjes van de schoolleiders te bekijken. In een latere release kan deze functionaliteit worden uitgebreid.
  • Verkorte inschrijvingsprocedure waarbij nieuwe gebruikers direct bij het aanmaken van een account een aantal benodigde gegevens dienen in te vullen.

Tot en met 2019 blijft QDelft de doorontwikkeling van het register uitvoeren en wordt de prettige samenwerking met SRVO voortgezet.

Een voorbeeld van de portfoliopagina:

Voorbeeld portfoliopagina SRVO

Onderwerpen: VO congres, SRVO, Schoolleidersregister VO