Actueel

Nieuws

Webrichtlijnen en webtoegankelijkheid

Q werkt samen aan software die werkt. Toegankelijke software voor iedereen, inclusief ouderen en mensen met een (tijdelijke) functiebeperking. Denk hierbij aan doven en slechthorenden, ouderen met een verminderd gezichtsvermogen, blinden, slechtzienden en mensen met een (tijdelijke) beperkte handfunctie of bijvoorbeeld beperkte leesvaardigheid.

Bij Q werken we regelmatig aan maatwerksoftware waarbij we te maken hebben met een selecte groep eindgebruikers. Maar we werken ook steeds vaker aan publieke sites, zoals het Donorregister, waarbij je te maken hebt met grote groepen eindgebruikers. Voor ons is het belangrijk dat al die eindgebruikers goed met onze webapplicaties kunnen werken.

Om de kennis van webtoegankelijkheid binnen Q te verbeteren, zijn er diverse collega’s naar trainingen van Stichting Accessibility geweest. Ook volgen wij alle trends en ontwikkeling op het gebied van webtoegankelijkheid.

Webtoegankelijkheid, voor wie doen we dat eigenlijk?
Een functiebeperking is een heel ruim begrip. Op het moment dat jij achter je computer bezig bent en een boterham aan het eten bent, ben je al beperkt. Als je buiten in de volle zon staat met een tablet of smartphone, ben je beperkt in je zicht. Daarnaast zijn in Nederland zo’n 1 op de 12 mannen en 1 op de 200 vrouwen kleurenblind. Iets als ‘druk op de groene knop om verder te gaan’ is voor hen al een beperking.

Een brailleleesregel

Mensen met een beperking gebruiken soms hulpapparatuur, zoals een brailleleesregel, of voorleessoftware.  Het toegankelijk maken van software voor iedereen houdt dus ook in dat je rekening houdt met het gebruik van dergelijke hulpmiddelen.

Door het toepassen van de richtlijnen maak je een website ook toegankelijk op alle systemen, dus ook op hele oude systemen, smartphones en tablets, of voor mensen die even geen toegang hebben tot een muis of geen muis kunnen bedienen.

Daarnaast zorg je door het toepassen van de toegankelijkheidsrichtlijnen er ook voor dat je website veel makkelijker te vinden is door zoekmachines, alle zoekmachines zijn tenslotte ook blind en doof!

De WCAG 2.0 en Webrichtlijnen 2.0
Internationaal zijn er richtlijnen opgesteld voor webtoegankelijkheid, beter bekend als de Web Content Accessibility Guidelines versie 2 (WCAG 2.0). Deze richtlijnen bestaan uit vier basisprincipes; waarneembaar voor iedereen, bedienbaar voor iedereen, begrijpelijk voor iedereen, robuust voor hulpapparatuur. Deze vier principes bestaan gezamenlijk uit 12 richtlijnen. Binnen deze vier basisprincipes zijn er nog drie verschillende niveaus: Niveau A, AA en AAA. Hierbij is A het minimale toegankelijkheidsniveau en AAA is het hoogste niveau van toegankelijkheid.

Tot 22 december 2016 had de Nederlandse overheid hier nog een extra principe aan toegevoegd, het Universele Principe. Het Universele Principe hield in dat je content moet creëren die betekenisvol, voor iedereen bruikbaar, uitwisselbaar en duurzaam is. Het Principe Universeel bestond uit 10 richtlijnen, genummerd van U.1 tot U.10. Sinds 22 december 2016 zijn deze Universele Principes niet meer verplicht.  

Overzicht WCAG 2.0

De WCAG 2.0 richt zich op tal van onderwerpen, zoals:

 • Zorg dat er altijd een alternatieve tekst bij een afbeelding beschikbaar is;
 • Zorg voor unieke titels en de juiste structuur van de koppen op je pagina;
 • Zorg voor tekst met voldoende contrast;
 • Maak gebruik van externe Stylesheets(CSS) voor de opmaak van de pagina;
 • Zorg dat je website goed blijft werken bij een zoomniveau van maximaal 200%;
 • Maak duidelijke linkteksten;
 • Geef de gebruiker een vervanging voor video’s als deze aanwezig zijn;
 • Lever alternatieven voor op tijd gebaseerde media, zoals video’s.

Q en de Webrichtlijnen
Als toegankelijke webbouwer is het natuurlijk belangrijk dat je aan de buitenwereld laat zien dat je de Webrichtlijnen goed kan toepassen. Om dat aan te tonen hebben wij onze eigen website, www.qdelft.nl, laten testen op de Webrichtlijnen. Dit is gedaan door Stichting Accessibility. Voor onze gehele website hebben wij een verklaring van toegankelijkheid gekregen. Dit betekent dat de website gebruikt kan worden door iedereen, inclusief mensen met een beperking, zoals blinden en doven.

Niet alleen met onze eigen website, maar ook bij diverse opdrachten houden wij, binnen Q, ons aan de Webrichtlijnen. Binnen Q beginnen wij zo vroeg mogelijk in het proces rekening te houden met de Webrichtlijnen. De ontwerpen worden vooraf al getest op toegankelijkheid. Op deze manier kosten toegankelijke websites niet meer tijd dan een niet-toegankelijke website. Om dit te realiseren maken wij gebruik van diverse hulpmiddelen. Een aantal voorbeelden daarvan zijn:

 • WAVE: een plug-in die de pagina test op alle succescriteria van WCAG 2.0.
 • AXE: een uitgebreidere plug-in dan WAVE met hetzelfde doel.
 • Colour Contrast Analyzer: een tool om het contrast tussen kleuren te bepalen.
 • NoCoffee Vision Simulator: een tool om diverse visuele beperkingen te simuleren, zoals kleurenblindheid en glaucoom.
 • Developer Tools for Firefox: diverse tools om toegankelijkheid te toetsen, bijvoorbeeld om de kopstructuur van een pagina te controleren.

Resultaat van Firefox Developer tools: een goede koppenstructuur op de QDelft website

Ook worden de pagina’s handmatig getest op toegankelijkheid. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de gehele website alleen te gebruiken is met het toetsenbord en er worden diverse tests uitgevoerd met screenreaders.

Onderwerpen: Webrichtlijnen, webtoegankelijkheid, verklaring van toegankelijkheid